Snoeien doet groeien

Nu, na de carnavalsdagen, kan het feest voor de tuinen dan eindelijk toch beginnen.

Bij het op orde brengen van de tuinen, is snoeien natuurlijk essentieel. Er is overigens een groot verschil tussen knippen en snoeien van beplanting. Vele tuinen zijn daar een voorbeeld van. Ieder jaar goed snoeien geeft een totaal ander tuinbeeld dan onverhoopt maar wat knippen aan planten. Knippen doe je aan hagen, maar snoeien moet gebeuren aan planten die solitair van elkaar staan. Dit is nodig om te voorkomen dat de beplanting van aanleg verwildert en zo eventueel te dominant wordt in een tuin. Wat wij veel tegenkomen in tuinen, is achterstallig onderhoud gericht op vakkundige snoei. Tenslotte kun je planten eigenlijk pas goed snoeien als je weet wat zo’n plant uiteindelijk mag zijn als deze volgroeid zou zijn (plantenkennis).

Boom snoeien

De tuinen zijn bijna altijd onnatuurlijk aangelegd. Hiermee wil ik zeggen, dat als men de natuur haar gang zou laten gaan, er van geen enkel basistuinplan iets over zou blijven. Vakkennis van uw hovenier is erg belangrijk hierbij en is, na de investering voor de aanleg, nooit te duur. Helaas laat de praktijk een ander beeld zien en kunnen wij u er alleen op attenderen dat een tuinbeurt voor u, maar natuurlijk vooral aan uw tuin, een verfrissend en juist gevoel geeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de tuinen er altijd strak en netjes uit moeten zien. Er zijn vele variëteiten in tuinbeleving: van strak/modern tot landelijk en bosrijk. Iedere tuin vergt toch z’n onderhoud met betrekking tot het snoeien.

Tuinrealisatie Het Klaverblad

Wij halen tenslotte een variëteit van planten naar ons woongenot toe. Hoe dichterbij, hoe gevoeliger in onderhoud. Wij willen genieten van hetgeen wij creëren, met het liefst zo min mogelijk onderhoud. Voor de planten in onze tuinen geldt de wet van de natuur en zullen de planten toch de weg volgen die zij wensen te gaan. Door vakkundig te snoeien kunnen wij de beplanting in toom houden en ertoe bijdragen dat er geen chaos ontstaat in uw natuur. Het verloop van de natuurlijke seizoenen laat het niet toe om na een eenmalige snoeien tuinbeurt er de rest van het tuinbestaan mee klaar te zijn. Ieder jaar zal men rekening moeten houden met een gedegen tuinbeurt voor een optimaal resultaat voor zowel snoei als bloei. Zeker de moeite waard als men bedenkt dat wij eigenlijk niet zonder de natuur kunnen. Ook wij zijn het levende bewijs van de natuur en daar moeten we met z’n allen zuinig mee omgaan!