Nazomeren

De vakantie zit er voor velen van ons weer op. We hebben in deze periode volop kunnen genieten van de zon. Het droge weer heeft er echter wel voor gezorgd dat de bloeiperiode van de meeste planten vroeg was afgelopen. Gelukkig is het mogelijk om te genieten van een tweede bloei in de tuin. Hiervoor moet u uw oude bloemen en/of al ontwikkelde zaadvormen verwijderen. Op die manier kunnen planten opnieuw opbloeien en toch nog voor nageslacht zorgen.

Nazomeren: zorg voor een tweede bloeiperiode

Het is leuk om te weten dat de natuur altijd bezig is om zichzelf in stand te houden. Dit moet ook voor ons het uitgangspunt zijn om onze eigen tuin te onderhouden. Tuinonderhoud is toch het behoud van de schoonheid van onze tuinbeleving. Het mooie van deze levende materialen is dat men er invloed op kan uitoefenen.

De tuinen worden helaas steeds harder: men verwerkt steeds meer dode materialen in de tuin om maar zo min mogelijk onderhoud te hebben. Hierbij wordt echter vergeten dat tuinbeleving gehaald wordt uit levende materialen. Om een goede balans te vinden tussen levende en dode materialen is goed advies natuurlijk erg belangrijk. Veel mensen denken dat het gebruik van minder levende materialen zorgt voor minder onderhoud, maar dat is lang niet altijd zo. Een goed voorbeeld hiervan is de periode dat bijna iedereen voor dode materialen koos en tuinen volgestort werden met grind of split op een antiworteldoek. Ja, je hoefde niet meer te schoffelen en ja, je was af van die zwarte grond waar alles in kan ontkiemen. Maar het wortelonkruid duwde zich door het antiworteldoek heen om naar het daglicht te komen en al het vuil en stof in de lucht zorgde voor een voedingsbodem tussen het grind. Uiteindelijk was eenieders grind vervuild met onkruid en mos, wat niet zomaar te zuiveren was. Grind is immers een los materiaal en dus niet af te vegen. Dood materiaal betekent dus lang niet altijd minder tuinonderhoud!

Binnen elke gezinssituatie is het belangrijk om te genieten van het buitengebeuren. Het buitengevoel moet overeenkomen met je eigen tuinwensen. Voor vrijblijvend advies over productgebruik kunt u altijd contact opnemen met uw hovenier; deze zal u verder helpen met uw keuze.

Ik ga met een gerust hart de herfst tegemoet en hoop natuurlijk nog op een prachtige nazomer met nog veel tuinwensen!