Een winterrecept...

Mooi om te zien, moeilijk om te werken: de tijd om stil te staan bij de rustperiode van de natuur.

Koning Winter zwaait met zijn scepter; dit jaar is hij mild gestemd qua temperatuur en toch… hoe moet het nu met onze tuinen? Niets… gewoon rusten en genieten van de winterpracht. Want het is zoals het is. Dat wil zeggen: de natuur gaat haar gang en wij kijken toe. Voor ons hoveniers blijft de natuur natuurlijk en dus mooi. Maar zakelijk kijken we de kat uit de boom. Werkzaamheden voor zowel aanleg als onderhoud blijven bij vorstgevoelige weersomstandigheden uit en zit er niets anders op dan de machines in orde te brengen en de loods en opslagruimte op te ruimen. Ook dit soort werkzaamheden is voor de particulier niet verkeerd.

Het eigen gereedschap van particulieren laat vaak te wensen over en kan in gebruik schade geven aan uw tuin. Een botte snoeischaar geeft bijvoorbeeld ruwe snoeiwonden en kan zomaar voor ziekte en rottigheid zorgen. Ook aangekoekte schoppen en harken zorgen voor ergernis bij het gebruik. Dus ideaal om de wintertijd te gebruiken voor wat klein onderhoud op uw eigen tuingereedschap. Batsen (panschop), speakers (steekschop), harken, cultivators, schoffels en dergelijke: eerst schoonborstelen, dan licht invetten en weghangen. Wat goed werkt voor het schoonhouden van uw gereedschap is het maken van een steekbak. Eenvoudig en efficiënt.

Gereedschap

Recept:

men neme een lege bak, bijvoorbeeld een lege speciekuip. Vul deze half met scherp zand (metselzand) en gooi hier afgewerkte motorolie in. Meng de olie met het scherpe zand en als u uw gereedschap gebruikt hebt, klop dan alle overtollige tuingrond eraf en steek het gereedschap een paar keer op en neer door de steekbak. Het scherpe zand schuurt zo de schop schoon en vet deze direct in. Hang/zet het gereedschap weg en het is in prima conditie voor het eerstvolgende gebruik.

Machines daarentegen kunnen we natuurlijk niet door een steekbak trekken en deze vergen wat meer onderhoud dan het handgereedschap. Maaiers dien je natuurlijk niet aangekoekt weg te zetten en de messen moeten uiteraard wel scherp zijn. Deze kunnen dus in deze periode geslepen worden. Vergeet niet dat onder andere bij cirkelmaaiers niet alleen het slijpen belangrijk is, maar ook de balancering. Het zelf slijpen van de cirkelmaaier vergt toch wel enige kennis. Als men links van het mes meer wegslijpt dan aan de rechterkant van het mes, gaat het mes klapperen en dat zorgt voor een onregelmatig maaibeeld. Maar erger nog: het is een gevaar voor uw eigen veiligheid. Dus: als u zelf niet goed weet hoe te slijpen, raadpleeg dan een specialist! Hetzelfde geldt voor het onderhoud van (benzine- of elektrische) motorheggenscharen: zorg dat de messen scherp zijn, zorg dat er niet te veel speling tussen de mesbladen komt en vergeet vooral de smering niet. We proberen goed voor onszelf te zorgen. Maar een goede zorg voor ons tuingereedschap is al het halve werk voor onze tuinen.

Een winterrecept

Een winterrecept